‘Paardenmarkt onder vergrootglas’

Joure

Tientallen paarden stonden donderdag opgesteld voor de traditionele paardenmarkt op de Appelwyk in Joure. Onder toeziend oog van onder andere dierenarts Hylkema uit Joure, worden de edele dieren verhandeld. De markt is een traditie die onder vuur ligt. De controles zijn strenger geworden. ,,De paardenmarkt staat onder druk’’, zegt de dierenarts.

Paardenmarkten zijn in de middeleeuwen ontstaan vanuit de noodzaak om paarden op een centraal punt en een vast tijdstip te verhandelen. Het was toen voor veel mensen noodzaak om een paard enkel in het bezit te hebben als het paard nut heeft. Voor veel seizoensgebonden werkzaamheden kocht en verkocht men het dier vlak vóór en direct ná het seizoen. Zo ontstonden de paardenmarkten rondom de start van de lente en de start van de herfst. Nu zijn er in Friesland nog vijf officiële paardenhandelaars over en een aantal scharrelaars. Het dierenwelzijn ligt de laatste jaren onder een vergrootglas. De algemene opinie verschuift volgens de dierenarts: ,,Veel mensen vinden het folklore en daarmee niet meer van deze tijd.’’ Hylkema assisteert de organisatie al een kwart eeuw. De dierenarts controleert de paarden op ziektes, hoeven en algemene gesteldheid. Vanmorgen heeft hij een paard afgekeurd: het dier was te mager. Zijn blik glijdt langs de hoeven van de dieren. Een paar kunnen een kapbeurt gebruiken. Bang om af te keuren is hij niet. ,,Die meneer was vanmorgen niet blij natuurlijk. Maar die dieren moeten een aantal uur kunnen blijven staan. Dat kan alleen als ze in goede conditie zijn.’’ Hylkema staat op een tweesprong als het gaat om de paardenmarkten: ,,Waar trek je de grens? Zou je dan ook het rijden moeten afschaffen, dressuur, springen en het trekken van een kar? Ik vind dat paarden het in Nederland nog nooit zo goed gehad hebben. Helemaal als je dat vergelijkt met het lot van kippen en varkens.’’ De NOS berichtte eerder deze maand over de paardenmarkten. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken wil de regels aanscherpen. Wel wil hij de paardenmarkten behouden, omdat zo een tweede bestemming kan worden gezocht voor paarden die anders naar de slacht gaan. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat scherper toezien op de export van paarden. De export gebeurt in de toekomst alleen nog vanaf speciale verzamelplaatsen, niet meer vanaf de paardenmarkt. Die nieuwe regels gaan aan het eind van dit jaar in, is de verwachting.

Auteur

Brenda van Olphen