Kerkje Bantega 100 jaar

Bantega

Het kerkje in Bantega viert zondag 25 september haar honderdjarige bestaan. ,,Er is veel veranderd, maar het woord van God is altijd gelijk gebleven’’, vertelt Helma Harkema-Grond, lid van de kerk.

,,Een eeuw geleden zag Bantega er heel anders uit. De grond was zompig door het veen en de turf en de inwoners hadden niet veel geld. De wegen waren paadjes, ontstaan door de loop van mensen. Het was een hard leven in de arme streek. Een plank over de sloot was een brug. De zondag stond voor de mensen helemaal in het teken van God. Ze zaten van negen uur ’s ochtends tot vier uur ’s middags in de kerk. Toen ook nog op houten planken omdat er geen stoelen waren. Ze beoefenden een eenvoudig geloof en vormden met elkaar de Vrije Evangelische Gemeente.’’ Inhoud bepalen de kerkgangers zelf ,,De kerk in Bantega is daarom ook bijzonder’’, vult haar man Arjen Harkema aan. ,,De inhoud bepaalden de kerkgangers zelf. Dat is nooit veranderd. Nog steeds ligt de nadruk op het persoonlijk geloof. We hebben wel eens discussies gehad in de kerk, maar die gingen nooit over de inhoud van het geloof.’’ Kleding uit 19e eeuw Speciaal voor het 100-jarige bestaan heeft Gea Piek-Schaap oude kleding uit 1916 opgescharreld. ,,Het zijn kledingstukken van onder andere mijn oer-oerbeppe’’, zegt ze met trots. In deze kleren wordt een toneelstuk opgevoerd die bezoekers honderd jaar terug moeten brengen in de tijd. ,,We beginnen met het laten zien van hoe het toen was en komen terug naar deze tijd in vier generaties. We laten het leven van toen zien en men omgaat met het geloof van nu. Met iedere generatie komen een stap verder in het heden.’’ Thuiskomen Oud-Bantegaaster Antje Strampel-Bos was voor het bestuur een belangrijke vraagbaak; zij weet als geen ander hoe het vroeger was. Haar opa en oma hebben de kerk medeopgericht in 1916. Antje heeft veel herinneringen aan de kerk. De eerste belijdenis, zondagsschool en haar trouwen. ,,Het voelt iedere keer als thuiskomen als ik de kerk binnen stap. De wereld om ons heen is veranderd, maar de inhoud van de kerk gelukkig nooit.’’ Programma Het programma op 25 september begint om 11.00 uur in de Pomp in Bantega. Om 11.30 uur doet de voorzitter een woord van opening, om 12.00 uur is het toneelstuk over 100 jaar VEG Bantega en om 12.30 uur een buffet. Parallel aan het programma is er van 11.00 uur tot 12.00 uur een kinderprogramma, ook in de Pomp. Om 14.30 uur is er een dankdienst in het kerkgebouw. Kijk voor meer informatie over www.vegbantega.nl. Hier staat ook de lange geschiedenis van het gebouw uitgebreid beschreven. Brenda van Olphen

Auteur

Brenda van Olphen