Fotoreportage | Jouster Merke klokje luiden

Joure

Het was de eerste keer voor burgemeester Fred Veenstra. Hij mocht donderdagmorgen om klokslag zeven uur het traditionele Jouster Merke klokje luiden.

Tientallen Jousters en buitenlui stonden in de rij om na de burgervader aan het touw te mogen trekken. https://twitter.com/VeenstraFred/status/778844550492200960 Met het luiden van het klokje is de Jouster Merke officieel geopend. Het feest wordt al sinds 1466 steevast de vierde donderdag van september gehouden. Speciaal voor de Jouster Merke openen de kroegen donderdag extra vroeg, en veel bezoekers zijn dan ook al op de been om elkaar op te zoeken in de kroegen in de winkelstraat. De bijbehorende kermis op de Sinnebuorren start een paar uur later. De kermis wordt maandag afgesloten met een feestelijk vuurwerk. De tussenliggende dagen worden gevuld met veel muziek in cafés. Zondag kan er gewinkeld worden. Speciaal voor de Jouster Merke openen de winkeliers dan hun deuren. Maandag vindt de strijd om de bekende Jouster Stoeltjesklokken plaats tijdens de Jouster Merke Koersen. De paardenkoersen worden zoals altijd gehouden op de Nutsbaan. Het feest wordt afgesloten met vuurwerk.

Auteur

Brenda van Olphen