Prijs meest originele skûtsje wordt voor eerste eer uitgereikt in Echtenerbrug

Echtenerbrug

Als volgende week woensdag de machtige skûtsjes weer aanmeren in Echtenerbrug, is de skûtsjemarkt in volle gang. Terwijl de schippers hun boten manoeuvreren, kijken de kuierende bezoekers van de skûtsjemarkt belangstellend toe.

De IFKS vindt het belangrijk dat de schepen zoveel mogelijk origineel blijven. Het tuig, het wand, het beslag, de mast, zwaarden en romp worden beoordeeld op hun authenticiteit in vorm en materiaal. Hiervoor looft zij voor het eerst een prijs uit tijdens het afsluitende Skippersbuffet na het silen op donderdag 18 augustus. Natuurlijk door Age Veldboom, de drijvende kracht achter het Skûtsje museum in Earnewâld. Want als er iemand verstand heeft van de skûtsjes van vroeger, is hij het wel. Dat blijkt uit zijn bevlogen verhalen, zijn betrokkenheid bij het silen en zijn kennis van zaken. De dag ervoor, woensdag 17 augustus, is het in Echtenerbrug een sfeervolle drukte. Op de kades waar de skûtsjes aanmeren, organiseert de ondernemersvereniging de Skûtsjemarkt. De bezoekers genieten van de bedrijvigheid op het water als stuk voor stuk de Skûtsjes arriveren in de haven. De wedstrijden op donderdag zijn het best te volgen vanaf het gemaal in Echten, goed te bereiken met de auto. Er zijn snacks, er is muziek en live verslag door Jan Andrea. Mensen die houden van Skûtsjesilen, komen vooral op donderdag 18 augustus, de braderiebezoekers op woensdag 17 augustus vanaf 14.00 uur en de gezelligheid zoekers kunnen altijd terecht in Echtenerbrug.

Auteur

Brenda van Olphen