Energiezuinig wonen steeds populairder

DFM

Steeds meer woningeigenaren in de gemeente De Fryske Marren besluiten om hun huis te verduurzamen. Uit een evaluatie van ons energiebesparingsproject Tûk Wenjen blijkt dat de belangstelling voor energiezuinig wonen blijft toenemen.

De informatieavonden hebben het afgelopen winterseizoen veel belangstellenden getrokken en de website wordt goed bezocht. Ook vragen steeds meer mensen een gratis energieadvies van Tûk Wenjen aan en stijgt het aantal subsidieaanvragen voor de Friese Energiepremie binnen de gemeente. Wethouder Durk Durksz: ‘Het nemen van energiebesparende maatregelen zorgt voor een lagere energierekening, meer wooncomfort en is ook nog eens goed voor het milieu. Ik ben er trots op dat steeds meer inwoners van De Fryske Marren zich dat realiseren en hun woning verduurzamen.’ Tûk Wenjen startte in 2013 en heeft in De Fryske Marren een verduurzamingsslag in gang gezet. Sindsdien zijn 1283 aanvragen voor de Friese Energiepremie toegekend aan inwoners van de gemeente. Het merendeel is aangevraagd in het seizoen 2015 -2016. Toen kregen ruim 900 woningeigenaren subsidie voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Dat is drie keer meer in vergelijking tot de voorgaande jaren en ver boven het verwachte aantal verduurzamingen. Dit jaar nog subsidie Het nemen van energiebesparende maatregelen is in ieder geval dit jaar nog extra aantrekkelijk door subsidies zoals de Friese Energiepremie en de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Met de Friese Energiepremie kunnen huizenbezitters tot maximaal € 3.050 subsidie krijgen als ze energiebesparende maatregelen nemen. Dit geldt onder meer voor het laten isoleren van de vloer, muren en het dak of als HR++-glas wordt geïnstalleerd. De ISDE wordt verleend op de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, pelletkachels en biomassaketels.

Auteur

Brenda van Olphen