Zomerreportage | Aan tafel bij de B&B

Joure

Het is vakantietijd. De Fryske Marren krijgt ieder jaar vele gasten op visite. Maar wat brengt de toeristen naar de gemeente? En wat ondernemen ze als ze hier vakantie vieren?

Waar: Bed and Breakfast Saffier in Joure. Wat voor ontbijt? Kaas, vleeswaar, koffie, jus d’orange, appel, banaan, kiwi, croissant, wit en bruin brood, roomboter. Opvallend detail: bijzonder behang op de muren van de ontbijtruimte. Leonardo Dilta (74) heeft last van een jetlag. De dag ervoor zijn hij en zijn vrouw vetrokken vanuit hun woonplaats Sao Paolo in Brazilië naar Joure. Echtgenote Demise Peres Crispin slaapt nog. De koffie smaakt hem goed. De dochter van het echtpaar woont samen met haar man in Joure. ,,Onze kleindochter wordt vandaag tien jaar’’, vertelt Dilta. ,,Daar willen we graag bij zijn.’’ Het echtpaar overnacht vaker bij Saffier. Saffier is gevestigd in de Uilke Boonstralaan in het oude stations koffiehuis en telt twee tweepersoons kamers. Later is het gebruikt als kantoor door de advocaten van Alderse Baas. Acht jaar geleden kochten Jeltsje Stoer en haar man het pand. Twee jaar later is de bed en breakfast geopend. Het grootste verschil tussen een hotel en een b&b is volgens Stoer het kleinschalige. ,,Dat maakt het persoonlijker en daarmee voor veel mensen leuker.’’ Doordeweeks maken veelal werkenden gebruik van het logeeradres, in de weekenden zijn de kamers meestal gevuld met toeristen. In deze zomerreportage schuift de Jouster Courant aan bij ontbijttafels van verschillende Bed and Breakfasts. Volgende week: Cecilia Catharina in Vegelinsoord.

Auteur

Brenda van Olphen