SKS Skûtsjesilen 2016

Joure

‘Mienskip’ is het Friese woord dat, dankzij de uitverkiezing van Leeuwarden tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2018, de komende jaren steeds vaker te horen zal zijn.

Sulveren Skûtsje Binnen het SKS skûtsjesilen kennen we dit woord echter al vele jaren. Schippers en bemanningsleden van de veertien SKS skûtsjes zorgen met elkaar, én met de vele SKS-vrijwilligers plus een select gezelschap zeer gewaardeerde sponsors, voor het behoud van de traditie van het wedstrijdzeilen met deze klassieke Friese platbodems. Vol passie en strijd duelleren de SKS skûtsjes, die veertien steden, dorpen of streken vertegenwoordigen, tegen elkaar om de felbegeerde kampioenswimpel en de prachtige wisseltrofee: het Sulveren Skûtsje. Platbodems De gemiddelde leeftijd van de SKS skûtsjes is 100 jaar. Skûtsjes zijn gebouwd om op een snelle manier vracht over de smalle en ondiepe wateren in Fryslân te kunnen vervoeren. Ze hebben weinig diepgang en zijn rank en wendbaar. Tijdens het SKS skûtsjesilen zijn deze specifieke eigenschappen meer dan actueel. De snelheid waarmee deze platbodems zowel op de nauwe vaarten rond Grou, De Veenhoop en Earnewâld als op het ruime water van de Snitser Mar en het IJsselmeer uit de voeten kunnen, bewijst tijdens het SKS kampioenschap tevens het vakmanschap van de huidige schippers en hun bemanningen. Friese schippersgeslachten Alle SKS schippers stammen rechtstreeks uit aloude Friese schippersgeslachten en nog altijd wordt met respect naar het verleden gekeken. Ondanks de hedendaagse ontwikkelingen blijft authenticiteit hoog in het vaandel staan. Vroeger vervulde de schippersvrouw een belangrijke rol tijdens het beroepszeilen, maar met hardzeilwedstrijden kwam zij vaak samen met de kleinste kinderen en het huisraad aan wal te staan. Tegenwoordig heeft elke schipper een eigen bemanning met wie hij al vroeg in het voorjaar gaat trainen om optimaal te kunnen presteren. Voor velen is de periode van het SKS kampioenschap de zomervakantie. Vandaar dat naast de strijd op het water ook het plezier met elkaar belangrijk is. Elf wedstrijden in veertien dagen Gedurende veertien dagen worden elf wedstrijden gezeild op tien verschillende locaties en daar geldt: zodra de skûtsjes zeilen, is het spannend en daarna is het feest. 2015 | Historisch kampioenschap Joure Het SKS kampioenschap 2015 was er een van uitersten; van zomerstorm tot windstilte. Na negen gezeilde wedstrijden werd het eindklassement opgemaakt. Met een miniem verschil van 0,2 punt werd het Jouster skûtsje voor het eerst in haar geschiedenis SKS kampioen. Dirk Jan Reijenga en zijn bemanning wonnen twee wedstrijden en finishten drie keer als tweede. Schipper Johannes Hzn. Meeter (Langweer) zeilde prachtige uitslagen van plek twee tot en met vier; met een dip (13 e ) op eigen water. Langweer eindigde als tweede in het klassement gevolgd door Grou (Douwe Azn. Visser) dat wisselende resultaten, van de eerste tot de veertiende plaats, behaalde. Akkrum (Pieter Ezn. Meeter) wist op de vierde plek met één punt verschil Woudsend (Teake Klaas van der Meulen) achter zich te houden. De Sneker Pan (Douwe Jzn. Visser) kende een moeizaam begin, maar nestelde zich met een derde en eerste plaats bij Lemmer weer vooraan in de vloot. Dit resulteerde in een zesde plek in het klassement. Gerhard Pietersma (Earnewâld) volgde als zevende, met winst bij Earnewâld en Langweer. Lemmer (Albert Jzn. Visser) en Heerenveen (Alco Reijenga) werden achtste en negende vóór Siete Ezn. Meeter (Leeuwarden). Auke de Groot (Stavoren) eindigde op de elfde plaats, gevolgd door d’Halve Maen (Berend Mink) en Drachten (Jeroen Pietersma) op plek twaalf en dertien. Lodewijk Hzn. Meeter (Huizum) werd uiteindelijk veertiende. 2016 Vanaf zaterdag 30 juli gaan de SKS skûtsjes weer van start voor een nieuwe strijd tijdens het SKS kampioenschap. Dezelfde schippers zeilen op dezelfde skûtsjes en hebben dus weer een jaar extra ervaring. Wat die kennis hen oplevert, gaan we zien. Er zijn verschillende manieren om de wedstrijden van de SKS skûtsjes te volgen. Naast het live aanwezig zijn, op of langs het wedstrijdwater, is het ook mogelijk om via het radioverslag van Omrop Fryslân op de hoogte te blijven van het wedstrijdverloop van het SKS kampioenschap 2016. Daarnaast kunt u de SKS skûtsjes live volgen via het Track & Trace systeem, te bereiken via een speciale link op www.skutsjesilen.nl. Jaarlijks worden zo’n 250.000 bezoekers van onze website van informatie voorzien en tijdens het SKS kampioenschap volgen dagelijks wereldwijd duizenden skûtsjeliefhebbers rechtstreeks via internet de wedstrijden. Ook via social media, zoals Twitter (@SKSskutsjesilen) en Facebook (SKS skûtsjesilen), wordt u vanaf de wedstrijdlocatie op de hoogte gebracht van de actuele stand van zaken en andere interessante wetenswaardigheden. Nieuwsberichten, verslagen, uitslagen en klassementen bereiken bezitters van smartphones en tablets tevens via de speciale Skutsje App. SKS Wedstrijdschema 2016 Alle wedstrijden beginnen om 14.00 uur. Datum Wedstrijdplaats Za. 30-07- 2016 Grou Ma. 01-08- 2016 De Veenhoop Di. 02-08- 2016 Earnewâld Wo. 03-08- 2016 Terherne Do. 04-08- 2016 Langweer Vr. 05-08- 2016 Elahuizen Za. 06-08- 2016 Stavoren Ma. 08-08- 2016 Woudsend Wo. 10-08- 2016 Lemmer Do. 11-08- 2016 Lemmer Vr. 12-08- 2016 Sneek

Auteur

Brenda van Olphen