‘Het belangrijkste is dat je weet wat je aan elkaar hebt’

Joure

Dirk Jan Reijenga staat voor de volle prijzenkast van Oeral Thûs. Sommige stukken zijn van de schipper zelf, andere zijn uitgeleend door bemanningsleden. Bibliotheek Joure stelt deze weken een uitgebreide collectie ten toon van het skûtsje. Een mooi moment om het verleden, heden en de toekomst met de schipper door te nemen.

Schipper Reijenga gaat zijn tiende seizoen (en negende jaar) in als schipper. ,,Het was helemaal niet de bedoeling dat ik aan het roer zou komen te staan’’, vertelt de Lemster. ,,Toenmalig schipper Jitze Grondsma vroeg mij als reserve. Hij werd ziek en overleed een jaar later.’’ Reijenga bleef de schipper van Oeral Thûs. Inmiddels heeft hij twintig jaar ervaring in het skûtsjesilen. Het is er met de paplepel ingegoten: Dirk-Jan is de zoon van voormalig schipper Jelle Reijenga. Kampioenen Aan de muur van de bibliotheek hangen foto’s van het kampioensjaar 2015 gemaakt door Tom Coehoorn. Op tafel liggen boeken vol met geschiedenis. Deze hebben geen geheimen meer voor hem. ,,Ik heb ze al even doorgebladerd. Alleen een paar Friese termen in de tuigage kende ik nog niet.’’ Reijenga hoopt dat 2016 de boeken in kan gaan als tweede kampioensjaar voor het Jouster Skûtsje. De overwinning van vorig jaar smaakt naar meer. ,,Ik heb het vorig jaar beloofd’’, lacht hij. ,,Ik verwacht dit jaar te eindigen in de top zeven. Sneek, Grou en Langweer doen dit jaar ook goed mee. Dat zijn de concurrenten om in de gaten te houden. De druk voor ons is er gelukkig nu wel af. We hebben een keer gewonnen. Eigenlijk zou iedereen dit een keer mee moeten maken.’’ Veranderingen aan boord Het komende jaar zijn er kleine veranderingen aan boord. Zo is vertrekkende peiler Thijs Bakker vervangen door peilster Laura de Boer. Ook de tuigage is opgewaardeerd. ,,Maar je kan nog zo’n goed spul hebben aan boord: je moet het hebben van de bemanning. Het belangrijkste is dat je weet wat je aan elkaar hebt.’’ Sponsoren gezocht Het kampioenschap heeft Stichting Skûtsje Haskerlân geen windeieren gelegd. Maar extra sponsoren kunnen ze altijd gebruiken. Daarom staan ze zaterdag in de Midstraat. Elke nieuwe sponsor krijgt een zonnebril met de tekst ‘Oeral Thûs’ erop.

Auteur

Brenda van Olphen