Kleasterrûntsjes tijdens Tsjerkepaad 2016

Sint Nicolaasga

Tijdens de zomermaanden staan op zaterdagmiddag vrijwel overal in Fryslân de kerkdeuren open. Bij de kerken waar de vlag van Tsjerkepaad wappert kan iedereen binnenlopen en vrij rondkijken.

Dit jaar worden enkele nieuwe wandeltochten georganiseerd: Kleasterrûntsjes. Er worden plaatsen bezocht waar vroeger, vóór de Reformatie, kloosters hebben gestaan óf waar later weer kloosters werden opgericht. Op zaterdag 16 juli, ‘s morgens om 10 uur (inloop vanaf 9 uur), vindt in de St. Nicolaaskerk te St. Nicolaasga een speciale viering plaats. Hierbij is iedereen welkom. Deze viering is het startsein voor de Kleasterrûntsjes die deze zomer in het kader van Tsjerkepaad worden gehouden. Tegelijk wordt in de kerk van St Nicolaasga een tentoonstelling geopend met tekeningen én foto’s van kloosters, groepen  religieuzen en van hun kleding in Fryslân en de kleding van religieuzen. Het thema is: Kleasters fan Fryslân yn alle tiden. Vanuit St. Nicolaasga start die dag het eerste Kleasterrûntsje, een wandeling van 15 kilometer. Er kunnen maximaal 50 personen deelnemen. Er is ook een langere fietsroute beschikbaar. Opgave tot 13 juli via de e-mail: kleasterpaad@gmail.com. Meer informatie over de wandelingen, de fietsroutes en de overige activiteiten van Tsjerkepaad op www.tsjerkepaad.nl.

Auteur

Brenda van Olphen