Fotoreportage | Swipedei 2016

Joure

Hiltje Tjalsma (36) uit Blauwhuis heeft vrijdag de Gouden Swipe gewonnen met Dream of Renka. Het is de vijfde keer dat ze de Swipe verdient.

Naar schatting bezochten 2500 mensen de 45ste Swipedei op de Jouster Nutsbaan. Een mooie opkomst volgens het bestuur omdat de koers een week eerder is verreden dan andere jaren. Daarnaast zijn de vakanties nog niet begonnen. https://www.youtube.com/watch?v=whnoXyJivm0 Sponsoring ,,Swipedei wordt altijd breed gedragen'', zegt Gerard Steeman, voorzitter van de Jouster Harddraverij- en Renvereniging. ,,Ook de sponsoring is dit jaar weer gelukt, hetzij met iets meer moeite dan voorgaande jaren. Maar de ambiance bljft mooi. Er zijn dit jaar weer veel mensen aanwezig. Ja, deze dag vind ik geweldig.'' Veel veranderd in drafsport Steeman is sinds 1987 lid van het bestuur. Volgens de voorzitter is er veel veranderd in de loop der jaren. Hij ziet de toekomst donker in. ,,Het gaat niet goed met de drafsport. Na Wolvega, wordt er op Joure het meeste gedraaid. Dat had ik dertig jaar geleden nooit gedacht. Wat wel een goede ontwikkeling is, is het inzetten van sociale media. Zo heeft een oproep via Facebook meer deelnemers opgeleverd voor de ponyraces.'' Ponyraces Floor Bos doet mee aan die ponyraces. De dertienjarige Jouster rijdt op Shetlander Morris, de pony van Elsbeth Gulmans - van Hofwegen. De pony is 24 jaar oud en voor Floor is het de eerste wedstrijd. ,,Ik rijd nu zeven jaar en heb een jaar ervaring in mennen'', vertelt de dochter van de huisarts. ,,Morris is heel oud, maar hij kan het wel. Hij heeft vroeger ook aan wedstrijden meegedaan. Maar het gaat mij niet om het winnen. Ik wil vooral veel plezier hebben.'' Brenda van Olphen

Auteur

Brenda van Olphen