Mudrun in Oosterzee

Oosterzee

Het dorpsfeest Eastersimmer gaat dit weekend van start. Een bijzonder onderdeel dit jaar is de Mudrun. Nederlands Kampioen Survival Kerst Wind heeft de hindernissen mee ontworpen.

,,Een mudrun is een combinatie tussen een Mud Race en een hindernisbaan’’, zegt Yke Schouwstra, bestuurslid organisatie. ,,Maar het is geen wedstrijd’’, vult collega Harm de Jong aan. ,,Het gaat erom dat je finish haalt en je een prestatie neerzet waar je trots op kan zijn.’’ 450 deelnemers Honderdvijftig kinderen en ruim driehonderd volwassenen hebben zich opgegeven voor de run. De kinderen lopen een Minions Mud Run van ongeveer een kilometer lang. De groep van twaalf plus loopt een route van 6,6 kilometer die leidt door weilanden, langs het meer en rietkragen, door de Gieterse Vaart, nemen onderweg een twintigtal hindernissen, beklimmen een helling van 45 graden en eindigen op het strand. De deelnemers starten in groepen van twintig. De toeschouwers kunnen het spektakel van alle kanten bekijken volgens Kerst Wind. ,,Met name de fietsers hebben het beste uitzicht. Dit is ook de veiligste manier om bij de Mudrun te kijken.’’ Wind komt uit Oosterzee en is vier keer Nederlands Kampioen Survival geworden, driemaal enkel en een keer als koppel. ,,Als koppel kan de samenwerking een groot voordeel zijn. Het maakt het soms makkelijker. Maar deze MudRun is niet zwaar. Iedereen kan dit. Je zou het zelfs wandelend kunnen doen.’’ Eastersimmer Het dorpsfeest Eastersimmer begint vrijdag bij de opening van de Skeelerbaan in Oosterzee. Sjinkie Knegt opent de baan. ‘s Avonds is er een pubquiz. Zaterdagmiddag vindt de MudRun plaats. Hier doet ook een wereldkampioen aan mee. De afsluiter is die avond de Proud to be Vout disco. Brenda van Olphen

Auteur

Brenda van Olphen