Agenda | Orgelconcerten Langweer

Langweer

De Commissie Orgelconcerten Langweer organiseert dit jaar weer haar serie van vier Zomeravond concerten in de N.H.kerk in Langweer.

Dit jaar is het 232 jaar geleden datdit orgel in Langweer geplaatst is. Het orgel stamt uit 1784 en is gemaakt door de Lambertus van Dam te Leeuwarden, de kassen zijn gemaakt door Lubbertus Bekenkamp en bezit zeer fraai houtsnijwerk. Het instrument bezit 2 klavieren en aangehangen pedaal. De klank van het orgel is zeer karakteristiek, daardoor voor velen zeer herkenbaar, in 1997 heeft nog een herintonatie plaats gehad. Het openingsconcert vind plaats op woensdag 13 juli en wordt verzorgd door organist Mannes Hofsink uit Meppel. Mannes Hofsink (1981) is als cantor-organist verbonden aan de Protestantse Gemeente in de Grote of Mariakerk te Meppel. .Het tweede concert op woensdag 27 juli en wordt verzorgd door organist Eeuwe Zijlstra uit Groningen. Eeuwe Zijlstra heeft de opleidingen docerend musicus orgel (bachelor), uitvoerend musicus orgel (master) en kerkmuziek en koordirectie voltooid aan de conservatoria van Groningen, Alkmaar en Leeuwarden. Het derde concert op woensdag 10 augustus wordt verzorgd door organist Tjeu Zeijen uit Kerkrade. Hij is in 1950 geboren te Kerkrade. Hij studeert orgel bij Jean Wolfs en piano bij Jo Dusseldorp aan het Maastrichts Conservatorium. In 1979 behaalt hij de Prix d’Excellence voor orgel. Het Slotconcert op woensdag 24 augustus wordt verzorgd door de Culemborgse Organist Pieter Dirksen. Pieter Dirksen geeft recitals op orgel en clavecimbel. en speelt continuo in diverse ensembles. Hij studeerde muziekwetenschap en publiceerde een groot aantal artikelen en edities op het gebied van de barokke muziek. Aanvang van de concerten: 20.00 uur.

Auteur

Brenda van Olphen