Fotoreportage | Zilver en goudweekend Museum Joure

Joure

Een heel weekend lang stond in Museum Joure de geschiedenis van het Jouster zilver en goud centraal. Hier in Joure waren in de 19e eeuw vooraanstaande ziilversmeden gevestigd, zoals Spanninga en Brunings. In Joure zijn nog steeds een aantal bedrijven actief in het edelmetaal, zoals Van der Meulen, Allerspanninga Relatieringen en Watze van der Wal.

Die laatste gaf samen met zijn vrouw demonstraties over goudsmeden. Het damesduo De Trevira’s waren aanwezig om het geheel muzikaal op te luisteren en Hugo ter Avast gaf een lezing over het Jouster Zilver. Verder werden in het museum rondleidingen en gedaan en waren er zilveren pronkstukken te bewonderen zoals de zilveren koffiekan gemaakt door Chr.J. Brunings in 1876 en de zilveren theepot gemaakt door Liv-Marrit Prins van Wijngaarden in het jaar 2008. 144 mensen besloten dit weekend de tentoonstelling te bezoeken.

Auteur

Brenda van Olphen