Zondagnacht lokaal natte sneeuw - Weernieuws 22 april 2016

Joure

De komende dagen wordt het volgens MeteoGroup wisselvallig en vrij kil lenteweer en dat houdt aan tot en met Koningsdag.

Er vallen buien, soms gepaard met hagel, en in de nacht naar zondag wordt de lucht op zowel grotere hoogte in de atmosfeer als aan de grond tijdelijk zo koud dat er ook (natte) sneeuw bij de buien kan voorkomen. Sneeuw in april is niet ongewoon, maar dat het blijft liggen wel. Dagen waarop er na 25 maart nog op uitgebreide schaal sneeuw lag, zijn sinds 1951 zeer schaars. In totaal tellen we vanaf dat moment 7 jaar. De laatste keer dat het voorkwam, was op 20 en 31 maart in 1996 en uitgaande van april was 12 april 1978 de laatste datum dat er in een groot deel van het land nog sneeuw lag. Begin mei 1979 werd het slechts plaatselijk nog wit door sneeuw in het westen en noorden van het land. Daarna is dat nooit meer gebeurd. Wat dat betreft is komende zondagnacht dus een interessante nacht. Nachtvorst Komende nacht blijft de temperatuur door meer bewolking ruim boven nul, maar de nachten daarna verlopen vooral landinwaarts kouder met regionaal vorst aan de grond. Ook overdag is het volgens MeteoGroup vrij koud voor de tijd van het jaar, met gemiddeld 8 graden tegenover de norm van ongeveer 16 graden.

Auteur

Brenda van Olphen