Recensie | Jacques Martin, Grootmeester van de klare lijn

SNEEK

Op 26 september 1946 verscheen het eerste nummer van stripweekblad ‘Kuifje’, de Nederlandstalige tegenhanger van de Franse ‘Tintin’.

Het tijdschrift zou tot 1993 bestaan en de grote concurrent zijn van stripweekblad ‘Robbedoes’, ‘Spirou’. Medewerkers van het eerste uur waren naast Hergé ( ‘Kuifje’), Edgar P.Jacobs (‘Blake & Mortimer’) en Jacques Martin (‘Alex’, ‘Lefranc’). Gemeen hadden alle drie auteurs de ietwat houterige stijl, die door het leven gaat als de Klare Lijn. Met het heengaan van Hergé (1907-1983) kwam er een eind aan nieuwe avonturen van de kleine verslaggever Kuifje. Edgar P.Jacobs (1904-1987) en Jacques Martin (1921-2010) daarentegen gunden hun personages nieuwe avonturen, zij het dan dat andere auteurs de serie(s) zouden moeten voortzetten. Van Jacques Martins geesteskinderen ‘Alex’, ‘Lefranc’ en ‘Tristan’ verschenen onlangs nieuwe avonturen. J.Martin, M.Jailloux en M.Bréda: Alex 34. Aan de overkant van de Styx. Casterman ISBN 978-90-303-7115-1. Ook in deze nieuwe ‘Alex’ combineren de auteurs een nadrukkelijke belangstelling voor de Romeinse oudheid met een spannend avontuur. Dit keer is het Heraklion, bediende en vriend van ons aller Alex, die maandenlang brieven ophaalt. De ontknoping lijkt zijn beslag te kunnen krijgen in Zama, een stad die gelegen is aan de grens van de Romeinse provincie Africa. Olifanten, stammen, woestijnen en een samenzwering tussen Romeinse aanvoerders van Caesar zorgen weer voor vele spannende gebeurtenissen. Aan de overkant van de Styx vindt uiteindelijk de ontknoping plaats. Een “ouderwetse” ‘Alex’ op een helder scenario van Mathieu Bréda. J.Martin, C.Alves en F,Corteggiani: Lefranc 26. Operatie Antarctica. Casterman ISBN 978-90-303-7120-5. Verslaggever Lefranc belandt in dit 26e avontuur, dat zich afspeelt op Antarctica. Te midden van het Zuidpoolijs bevindt zich een ondergrondse basis waar Duitse ingenieurs werken aan de bouw van de Haunebu RFZ-5, een vliegende schotel. Verslaggever Lefranc wordt gevangengenomen en belandt bij niemand minder dan Axel Borg, zijn aartsrivaal, in een cel. Maar gelukkig is er nog astrofysicus Fräulein Krista Angermüller… Een verhaal zoals er meerdere geschreven zijn (denk bijvoorbeeld aan ‘Het geheim van de Bosplaat’ uit de serie Kapitein Rob!) over Duitsers, die de oorlog maar niet achter zich willen laten. Liefhebbers van Lefranc zullen ondanks het ietwat trage scenario genieten van de jaren vijftig wereld, die andermaal centraal staat in deze nieuwe ‘Lefranc’. J.Martin, JL.Cornette, J.Frissen en P.Teng: Tristan 15. De ijzeren poort. Casterman ISBN 978-90-303-7112-0. De late Middeleeuwen: Wenceslas en Tristan bevinden zich in Transsylvanië. Hier lijdt de streek onder de plunderingen van de Ottomaanse leider Corbasi en zijn Janitsaren. Een kloosterschat, een uniek kruis wordt geroofd. Herman Berenklauw zet de achtervolging in waarbij hij geholpen wordt door Tristan, mede doordat deze zijn gevangengenomen vriend Wenceslas hoopt te bevrijden. Een zeer spannend verhaal van de jonge scenaristen Cornette en Frissen met tekenwerk van Paul Teng (1955). Teng, die in de jaren tachtig debuteerde met zijn indianenreeks ‘Delgadito’ en zich daarbij in één keer op de kaart zette, heeft zich in de loop der jaren ontpopt tot een in binnen- en buitenland zeer gewilde tekenaar. Het album in de serie ‘Tristan’ is zijn debuut voor Jacques Martin. Duidelijk is te zien dat zijn stijl past in de traditie van de Klare Lijn, maar dat niet is! Hopelijk mag Teng nog veel scenario’s voor Martin van zijn sprankelende tekenwerk voorzien! Koos Schulte

Auteur

Brenda van Olphen