Kanon-saluut voor Elfstedenwandelaars in Sloten

Sloten

Van 3 t/m 7 mei wordt de Friese Elfstedentocht voor de 70ste keer gelopen. Het lustrum is reden voor een nog feestelijkere editie dan normaal.

,,Dit jaar hebben we extra aandacht besteed aan de aankomst en het vertrek uit de elf steden'', geeft voorzitter Tom Yntema aan. ,,Zo zullen in Sloten bijvoorbeeld de Sleattermer Kaaien optreden en de schutterij zal een kanon afvuren tijdens een demonstratie.'' De 209 kilometer lange tocht moet zo nog aantrekkelijker worden voor lopers en toeschouwers. Daarnaast is het bestuur druk bezig de wandeltocht toegankelijker maken. ,,Er bestond al de mogelijkheid een van de dagen te lopen, nu kun je ook de halve tocht lopen,'' vertelt Yntema. Op de vraag of de honderdste Vierdaagse en De Slachtemarathon ook een concurrent zijn voor de Elfstedentocht geeft Yntema aan dat ze elkaar juist versterken: ,,We verwachten dat veel Vierdaagse en Slachte-lopers de Elfstedentocht zullen gebruiken om te oefenen. We hebben nu al meer aanmeldingen dan vergelijkbare jaren, rond deze tijd.'' Aanmelden blijft nog mogelijk tot aan de start. ,,Vanwege de veiligheid kan het kan wel zo zijn dat we de inschrijving dichtgooien wanneer we teveel aanmeldingen krijgen voor een specifieke dag,'' stelt de oud-politieofficier.

Auteur

Brenda van Olphen