Opvolgers Rjochtdei gezocht

Joure

Zonder nieuwe aanwas binnen het bestuur is er weinig kans op een vierde editie van de Jouster Rjochtdei. Dat stelt bestuurslid Sieger Bijsterveld.

Hij en de andere bestuursleden zijn nu op zoek naar mensen die het stokje over willen nemen. ,,Het is nooit een probleem geweest om mensen te vinden die mee willen helpen op de dag zelf, maar de organisatie is een ander verhaal.'' Want voordat Joure zich weer in de zeventiende eeuw kan wanen, moeten de bestuursleden zich flink inlezen, vergaderen en een programma schrijven. Een uitdaging waar volgens Bijsterveld veel tijd in gaat zitten. ,,Maar het is het meer dan waard'', zegt hij met een lach. ,,De spannende verhalen zijn zeker te vinden. Vierhonderd jaar geleden waren er spanningen tussen de Friese staten. De dominees speelden een belangrijke rol hier in.'' De eerste editie van Rjochtdei vond in 2008 plaats. Een spektakel dat zich afspeelt in de zeventiende eeuw met als thema het Nederrecht. In de vlecke Joure werd destijds recht gesproken in de ‘Jouster Toer', in een rechtkamer. De Jouster Toer en de Hobbe van Baerdt kerk spelen dan ook een prominente rol in het geheel. Het is deze plek die het bestuur inspiratie gaf tot het evenement. ,,Er ging in 2005 een historisch golfje door Nederland. Mensen wilden ineens meer weten over hun geschiedenis. Wij zijn ons toen in de historie gaan verdiepen. Hoe zit het met het wapen? Wat is de betekenis van de vlag? En vooral hoe geef je de geschiedenis goed weer? Je vind mensen in de provincie die je willen helpen met informatie en zo stel je een programma samen.'' Een groots programma kwam tot stand met het bijwonen van rechtszittingen, een vaartocht naar Penninga's molen en optredens in de Midstraat. ,,Het was een te ruime opzet'', gaat de oud-schooldirecteur verder. ,,De komende editie moet overzichtelijker worden. Ook geldnood begint nu een rol te spelen. De crisis speelde bij de tweede editie in 2010 al een rol. Nu zijn de subsidies nog minder geworden.'' Een vierde editie mee-organiseren wordt voor Bijsterveld te veel. ,,Als je de zeventig passeert, raak je de overmoed wat kwijt. Daarom hebben we nu absoluut jonge mensen nodig die het organisatorisch over willen nemen. In eerste instantie hebben we aan drie mensen genoeg die wij een jaar gaan inwerken. Daarna volgt een half jaar praktische uitvoering. En ik ben er van overtuigd, dat als de organisatie in orde is, dat de vrijwilligers vanzelf komen.'' Wie mee wil werken of meer informatie wenst, kan zich wenden tot Museum Joure, Joke Krul op telefoonnummer 0513-412283).

Auteur

Brenda van Olphen