Volkslied voor Bantega

Bantega

'Wy Bin Ien' luidt de officiële titel van het volkslied dat componist/tekstschrijver Hans Hanse speciaal voor Bantega schreef om de saamhorigheid van deze hechte dorpsgemeenschap te onderstrepen.

Passie voor muziek Hanse, in het dagelijks leven veehouder in Rutten, heeft een passie voor muziek. Hij legt uit hoe het volkslied voor Bantega tot stand is gekomen: "In de eerste plaats vind ik het heel leuk om teksten en muziek te schrijven. Dat zit, zeg maar, in mijn bloed. Dus aan het schrijven van een lied voor een koor met de 'roots' in Bantega beleef ik veel plezier. In de tweede plaats was ik afgelopen zomer als dirigent van het Iepenloftspul al veel bezig met dit dorp en met muziek. 'Wy Bin Ien' zongen we toen ook al in een iets andere versie en het refrein sloeg altijd enorm aan bij het publiek. Toen zei ik al steeds dat dit het Bantegaaster Volkslied zou moeten worden." Eenheid Het idee leefde voort en werd ook bij de koorleden met veel enthousiasme ontvangen. Hanse: "Het was zo leuk om het lied in te studeren met het koor. De mensen hebben hun werk en andere beslommeringen en komen voor hun ontspanning een avond zingen. Daarom hebben wij altijd een leuke avond met elkaar, waarvan iedereen geniet." Het samenspel in de natuur rond Bantega waarbij de Tureluur zijn nestje naast dat van de Grutto maakt, gewoon omdat ze samen sterker staan, is voor Hans Hanse de inspiratiebron geweest voor het componeren van het volkslied. In het lied vergelijkt hij de eenheid tussen deze beide vogelsoorten met de eenheid die er onder de bevolking van Bantega leeft. De tekst van het refrein luidt als volgt: Wy bin ien Mar mei ús allen Ek al is der echt net ien gelyk Wy ha in dream en sjong’ as ien man Ik bin, do bist, wy binne Bantegea Sjongersjun op 20 februari 2016 Volkslied ‘Wy Bin Ien’ zal op zaterdagavond 20 februari in de Pomp in Bantega door het Bantegaaster gemengde koor Sjongersnocht worden gepresenteerd. Daarnaast zal Sjongersnocht ook hun nieuwe repertoire ten gehore brengen. Hanse: "We hebben lekker naar deze avond toe kunnen werken. Natuurlijk wordt het spannender naarmate het optreden dichterbij komt. Maar dat is prima, wij kijken ernaar uit. Het wordt vast een fijn ontspannen gebeuren." Om deze Sjongersjûn een speciaal tintje te geven is het Fries duo Grytz & Gryze uitgenodigd voor een gastoptreden. Het aanvangstijdstip van deze avond is 20.00 uur en toegang is gratis. Gea de Jong-Oud

Auteur

Brenda van Olphen