Ziekenhuisapotheker Antonius valt in de prijzen

Sneek

Joris Arts, ziekenhuisapotheker in het Antonius Ziekenhuis, is uitgeroepen tot de eerste 'doctorpreneur' van Nederland. Hij krijgt deze prestigieuze titel omdat hij zich als zorgprofessional heeft bewezen op het gebied van innovatie en ondernemerschap. 'Ik ben enorm trots op deze award.'

De Doctorpreneur Award is een initiatief van Mobile Doctors. Deze organisatie stimuleert digitale en technologische ontwikkelingen in de zorg om de kwaliteit en doelmatigheid ervan te verbeteren. Joris Arts was én is nauw betrokken bij een groot aantal innovatieprojecten. Zo deed hij onderzoek naar een app waarmee patiënten hun eigen medicatiegebruik kunnen bijhouden. Verder startte hij samen met een vaatchirurg uit Drachten en het bedrijf Happitech een klinisch onderzoek naar de app Skip a Beat. Met dit spel kunnen patiënten hun hartslag zo laag mogelijk houden. 'Daardoor hebben ze mogelijk minder medicijnen nodig en dat is gezonder én goedkoper.' Bijdrage Arts ziet het als zijn persoonlijke missie om een bijdrage te leveren aan de veranderingen in de zorg. 'Als je zorg ook in de toekomst op peil en betaalbaar wilt houden, moet er nu iets gebeuren.' Behalve inzet van technologie wil hij patiënten nauwer bij hun eigen behandeling betrekken. Ook wil hij zorgprofessionals stimuleren om kennis te delen. Jack Thiadens, bestuurder van de Antonius Zorggroep, is trots dat 'zijn' ziekenhuisapotheker deze belangrijke prijs heeft gewonnen. 'Joris Arts denkt in kansen en dat past uitstekend bij de visie van onze organisatie. Het Antonius Ziekenhuis zoekt ook voortdurend naar innovaties om de zorg te verbeteren', verzekert Thiadens. 'De prijs die Joris Arts heeft gewonnen, straalt af op de gehele Antonius Zorggroep.' Stimulans Arts, behalve ziekenhuisapotheker ook bestuurder van een gezondheidscentrum in Hoorn, beschouwt de Doctorpreneur Award als een stimulans om zijn innovatieve activiteiten voort te zetten. 'Als ik zie hoe blij patiënten en zorgverleners worden van slimme apps en andere digitale hulpmiddelen, dan draag ik graag mijn steentje bij. Daar krijg ik veel energie van.'

Auteur

Brenda van Olphen