Agenda | Fries Museum

Joure

Februari in het Fries Museum

Te doen Instaprondleidingen Alle hoogtepunten van het museum, toegelicht door iemand die er alles vanaf weet. Elke zondagmiddag kun je aansluiten bij een rondleiding door een van onze ervaren intermediairs. Data: elke zondag Tijd: 13.30-14.30 uur Prijs: museumentree Breiwedstrijd Beestenboel Brei een muts met een origineel dierenpatroon en wie weet win jij de breiwedstrijd! Voor de jury staat creativiteit voorop, hoewel een mooie breitechniek altijd fijn is. Een selectie van de inzendingen is twee maanden lang in de tentoonstelling te zien, waarbij het publiek op hun favoriet kan stemmen. De drie winnaars ontvangen een mooie prijs bestaande uit heerlijke breimaterialen van Scheepjeswol en patronen van de populaire modeontwerper Stephen West. De jury bestaat uit drie brei-experts, waaronder onze eigen conservator mode en textiel. Data: t/m maandag 29 februari Je kunt je muts afgeven bij de balie van het museum of insturen per post naar: Fries Museum t.a.v. Emmi Visser Postbus 1239 8900 CE Leeuwarden Museumbreiers Tijdens de tentoonstelling Breien! zijn er op dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag elke middag ervaren breisters aanwezig in de tentoonstelling. Schuif aan bij deze dames, kijk mee en ervaar zelf hoe gemakkelijk je eigenlijk een lus om een naald slaat. Data: elke dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag t/m 28 augustus Tijd: 12.30-16.00 uur Prijs: museumentree Kinderkunstclub Elke eerste zondag van de maand kunnen kinderen van 8 tot 12 jaar terecht bij de kinderkunstclub. In het museum bekijk je onder begeleiding van kunstdocente Jikke van der Zee bijzondere, interessante, mooie en gekke voorwerpen en kunstwerken. Daarna maak je je eigen creatie! Datum: zondag 7 februari Tijd: 12.30-13.30 uur Prijs: €7,- (incl. museumentree) of €1,- met museumkaart Aanmelden aanbevolen via www.friesmuseum.nl/formulier/aanmelden-kinderkunstclub-1 Open atelier Gertrud Spil Tijdens de Open Atelier week van 16 februari tot en met 21 februari is Getrud Spil aanwezig om ter plekke te werken en om de bezoeker kennis te laten maken met het materiaal waarmee zij werkt, haar weefmethode en de prachtige natuur. Data: dinsdag 16 februari tot en met zondag 21 februari Tijd: tijdens openingstijden Prijs: museumentree Locatie: open atelier, 3e verdieping van het museum Instaprondleiding keuzes & dilemma’s In het kader van de herdenking van de Februaristaking 1941 geeft publieksconservator Hans Groeneweg een rondleiding door het Fries Verzetsmuseum met als thema keuzes & dilemma’s. Datum: donderdag 25 februari Tijd: 13.30 uur Prijs: museumentree Museumconcert Het Fries Museum organiseert in samenwerking met het Leeuwarder expositie- en kunstprojectenbureau Art Connection een reeks klassieke concerten in de hal van het museum. Datum: zondag 28 februari Tijd: 11.30-12.30 uur Prijs: gratis (museumentree niet inbegrepen) Locatie: de hal van het Fries Museum Te zien Breien! - tot en met 28 augustus 2016 Ontdek de kunst van het breien! Stap de tentoonstelling binnen en laat je onderdompelen in een sprookjeswereld die bol staat van het breiwerk. Floddermutsen van ragfijn kantbreiwerk en bonte retrotruien uit de jaren 80, maar ook de trui van Sarah Lund uit de serie The Killing en het allernieuwste design. Verrassende kleding van jonge, populaire modeontwerpers als Bas Kosters en Stephen West toont hoe breien de mode nog steeds vernieuwt. En bizarre gebreide installaties van internationale kunstenaars laten je zien dat breien totale vrijheid in creatie biedt. Krijg je bij het zien van al dat breiwerk jeukende handen? Dan kun je gezellig een naaldje meebreien in de tentoonstelling. Breien! is te zien tot en met 28 augustus 2016. Entrance of the theatre - tot en met 28 augustus 2016 In het voorjaar deed het Fries Museum in Leeuwarden haar grootste aankoop ooit: Entrance of the theatre (1866) van Sir Lawrence Alma-Tadema (1836-1912). Dankzij de aankoop is het Fries Museum nu het enige museum in Nederland dat een goed overzicht kan geven van zijn werk. Het schilderij vervult dan ook een hoofdrol in de internationale blockbuster over Alma-Tadema die op 1 oktober 2016 opent in het Fries Museum. Als voorproefje op de tentoonstelling is de bijzondere aanwinst te zien vanaf 21 november 2015 tot begin september 2016. Fries Verzetsmuseum - doorlopend Een bijzonder onderdeel van het Fries Museum. Ontmoet de bewoners van Friesland in de jaren 1940-1945. Friezen en niet-Friezen vertellen hoe zij de oorlog hier beleefden. Bezetting en vervolging, maar geen Hongerwinter. Wel ‘de Overval’, een van de markantste verzetsdaden uit onze geschiedenis. GERRIT BENNERprijs 2015 - tot en met 28 februari 2016 Naar aanleiding van de toekenning van de GERRIT BENNERprijs 2015 aan Sjoerd de Vries toont het Fries Museum werk De Vries in combinatie met dat van tijdgenoten, inspiratiebronnen en persoonlijke voorkeuren. Museum Belvédère in Heerenveen-Oranjewoud komt in het najaar van 2016 met een grote overzichtstentoonstelling, gebaseerd op een grondige inventarisatie van het oeuvre, waardoor niet eerder getoond werk te zien zal zijn. Goud Gevonden schatten uit de middeleeuwen - tot en met 5 juni 2016 Het goud der Friezen fonkelt als nooit tevoren in deze tentoonstelling. Schitterende sieraden, blinkend munten en ander glinsterend goud, opgegraven uit de Friese terpen, de schatkamers van het vroegmiddeleeuwse Friesland. De prachtige voorwerpen en hun verrassende details getuigen van de rijkdom, macht en status van de Friezen. Hoogtepunten zijn de goudschat van Dronrijp, de fibula van Wijnaldum en een uniek gespschildje dat voor het eerst getoond wordt. Bovendien komt de beroemde schat van Wieuwerd tijdelijk weer terug op Friese bodem. Harrekrammele - tot en met 6 maart 2016 Een locomotief gemaakt van een bakspaan en een thermosfles, een kruimeldief als hogesnelheidstrein en koffielepeltjes als seinpalen. Van bestaande voorwerpen maakt de Friese kunstenaar Machiel Braaksma nieuwe creaties en betoverende assemblages. Vijf jaar deed hij over het maken van zijn nieuwe kunstenaarsboek Harrekrammele. Een Fries- en Chineestalig kijk- en leesboek voor volwassenen en kinderen. De gelijknamige tentoonstelling toont het boek, uitvergrote prints en een aantal van de maquettes die hij hiervoor maakte. Harrekrammele is te zien van 26 september 2015 tot en met 14 februari 2016 in het Fries Museum in Leeuwarden. Hongerkinderen De opvang in Friesland - tot en met 28 augustus 2016 In de winter van 1944 - 1945 is het voedsel schaars, vooral in het westen. In provincies als Friesland is nog wel genoeg te eten. Uit wanhoop sturen ouders hun ondervoede kinderen daarom ‘naar de boeren’. Een enorme operatie waarbij talloze Nederlanders zich inzetten om de kinderen te redden van de hongerdood. Hongerkinderen vertelt dit verhaal. Horizonnen Kunst in een veranderend Friesland - tot en met 28 februari 2016 De derde verdieping van het nieuwe museum krijgt daglicht door het dak, prachtig voor moderne en hedendaagse kunst. De tentoonstelling Horizonnen laat aan de hand van kunst zien hoe mensen hun horizon steeds willen verbreden. Letterlijk, maar ook in mentaal opzicht. Aan de hand van schilderijen, foto's, installaties en videowerken maak je een reis door Friesland. Van de natuur naar het dorp, van de stad naar de mensen zelf, en uiteindelijk naar de toekomst. Mata Hari - tot en met 31 juli 2016 Hoe is het mogelijk dat Grietje Zelle uit Leeuwarden als spionne sterft door de kogels van een Frans vuurpeloton, midden in de Eerste Wereldoorlog? Beleef het verhaal van Mata Hari, de mysterieuze danseres met haar fascinerende schoonheid. Blader door haar plakboeken, lees haar brieven en sta even stil bij haar exclusieve hoofdtooi. Oog in oog met Beitske, de dame uit de terp – tot en met 5 juni 2016 De terpen zijn de schatkamers van het oude Friesland. Een van de meest bijzondere vondsten uit de terpen is het graf van een vrouw uit de 7de eeuw. Het Fries Museum geeft deze dame een gezicht: het eerste Friese gezicht! VERWACHT Claudy Jongstra: Ancient Light – 26 maart 2016 t/m 2 oktober 2016 Vanaf 26 maart presenteert het Fries Museum in Leeuwarden een grootschalige tentoonstelling over de toonaangevende kunstenares en ontwerpster Claudy Jongstra. Haar expressieve textiele werken kenmerken zich door het gebruik van natuurlijke materialen en een grote mate van tactiliteit. Ze werkt samen met nationaal en internationaal vermaarde kunstenaars, modeontwerpers en architecten en haar werk is opgenomen in belangrijke (inter)nationale museumcollecties. De tentoonstelling geeft een inkijk in de wereld van Claudy Jongstra: haar inspiratiebronnen en drijfveren, haar intuïtieve en duurzame creatieve proces en toont ook nieuw werk. Kijk voor meer informatie op onze website! www.friesmuseum.nl

Auteur

Brenda van Olphen