Ganzen spotten in landerijen Zuidwest Fryslân

REGIO

Zuidwest Fryslân is ganzenland bij uitstek. Ieder najaar komen hier bijna twee miljoen trekganzen overwinteren. Het is heerlijk om door het landschap te fietsen en de grote groepen ganzen te zien en te horen. Bezoekerscentrum Mar en Klif heeft een fietsroute van zestig kilometer gemaakt die mensen langs de beste ganzenspotplaatsen leiden. En waarin men de nodige achtergrondinformatie over ganzen kan vinden. De fietsroute wordt voor drie euro verkocht bij Bezoekerscentrum Mar en Klif.

Voor ganzen zijn de omstandigheden in Zuidwest Fryslân ideaal. Er zijn uitgestrekte graslanden en velden met maisstoppels om te foerageren. En ondiepe meren om ’s nachts te slapen. Er komen in deze regio dan ook veel ganzensoorten in grote hoeveelheden voor. Soms zijn er groepen van meer dan 10.000 ganzen. De meest voorkomende ganzensoorten zijn de brandgans, de kolgans, de grauwe gans en de kleine rietgans. Er zijn in Zuidwest Fryslân ook regelmatig toendrarietganzen, sneeuwganzen en roodhalsganzen te zien. Beste ganzenplekken Mar en Klif, het bezoekerscentrum van Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân, heeft samen met natuurfotograaf Jan Tijsma een fijne e-bike-of fietsroute voor ganzenliefhebbers uitgezet van maar liefst zestig kilometer. Al fietsend rijdt men langs de beste ganzenplekken. In de wintermaanden zijn gegarandeerd heel veel ganzen te zien. Is zestig kilometer je wat te lang? De route is ook erg geschikt voor e-bike, maar kan ook ingekort worden. Overigens kan de route ook grotendeels met de auto worden gereden. Route De route is te koop bij Bezoekerscentrum Mar en Klif. In dit centrum kan iedereen kennis maken met de ontstaansgeschiedenis en de hedendaagse natuur van Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. Dat Nationaal Landschap bestaat ruwweg uit het gebied tussen de IJsselmeerkust, Bolsward, Sneek, Joure en Lemmer. Door de vele doe-activiteiten en de achtergrondinformatie is Bezoekerscentrum Mar en Klif leuk voor jong en oud. Het centrum is in de wintermaanden op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur en zondag van 13.00 tot 16.00 uur geopend. De route is ook te koop via de website marenklif.nl.

Auteur

Merijn Slagter