Voedselbank Joure behaalt certificaat Voedselveiligheid

Joure

De voedselbank in Joure heeft het certificaat voor Voedselveiligheid behaald. Dit betekent dat zij aan alle eisen voldoen die de Voedsel- en Warenautoriteit voorschrijft.

In Joure en omstreken maken meer dan veertig huishoudens gebruik van de Voedselbank. Dit aantal is de afgelopen jaren gegroeid. In 2013 maakten 34 gezinnen gebruik van de voedselondersteuning. In 2014 groeide dit aantal naar 39. Begin dit jaar kwamen daar twee bij. ,,Op dit moment hebben wij 44 adressen in ons bestand’’, zegt Hink Klunder, coördinator van de Voedselbank in Joure. ,,Je kunt niet leven van een voedselpakket van de voedselbank. Het pakket is bedoeld zodat gezinnen dan geld over kunnen houden voor andere dingen’’, legt de voorzitter van Stichting Solidair Skarsterlân, Frank Kloek uit. ,,De producten zijn een aanvulling zodat een gezin iets meer geld over kan houden voor rekeningen, kleding en andere kosten. De voedselbank vult de pakketten aan met vers fruit, groente en brood. Hiervoor maken wij gebruik van de producten die wij van de lokale supermarkten en de bakker ontvangen.’’ Balk en Lemmer hebben hun eigen voedselbank. De grens loopt langs het voormalige Skarsterlân. ,,We hebben dan wel een grotere gemeente. Het is niet wenselijk om één groot afhaalpunt te hebben. Iemand uit Balk kan niet op de fiets naar Joure komen voor een pakket.’’ De voedselbank is onderdeel van Stichting Solidair Skarsterlân. Die is ontstaan vanuit de kerken in voormalig Skarsterlân. Zij wilden met één gezicht naar buiten komen als interkerkelijke diaconale werkgroep. Alle kerken in de voormalige gemeente doen mee. Tegenwoordig is het gebied uitgebreid met Sint Johannesga en Delfstrahuizen. In 2006 is de werkgroep begonnen met Stille Hulp. Hier kunnen hulpbehoevenden terecht voor financiële hulp. Later is de werkgroep uitgebreid met de kledingbank, een computerproject en de voedselbank. ,,Het zijn verschillende mensen die gebruik van deze diensten maken’’, gaat Kloek verder. ,,De Stille Hulp is echt het laatste redmiddel. Mensen kloppen bij ons aan voor een rekening die ze niet kunnen betalen door omstandigheden of geld voor een kinderfiets. Ze krijgen een eenmalig bedrag, dat meestal later weer terugbetaald wordt.’’ Stichting Solidair Skarsterlân maakt gebruik van de expertise van Miks Welzijn. De medewerkers screenen de hulpbehoevenden. ,,Echtparen die minder dan 250 euro per maand te besteden hebben komen in aanmerking voor de voedselbank’’, vertelt Klunder. ,,Dan heb je het echt niet ruim. Maar deze mensen weten vaak wel beter met een kleine budgetten om te gaan dan de meeste mensen.’’

Auteur

Brenda van Olphen